https://bu-aniamals.geographicforall.com/slot-thailand/

Арапайма

Научна класификация на Arapaima

Царство
Животни
Тип
Струни
Gromada < / dt>

Лъчеперка
Ред
Костни езици ​​
Семейство
Arapaimidae
Род

Arapaima
Научно име
Pirarucu

Статус на опазване на Arapaima

 • Няма налични данни

Местоположения на Арапайма

 • Южна Америка

Факти за Арапайма

< dt> Хранене

Риба, насекоми, семена
Групово поведение
Самотен
Забавен факт
Един от най-голямата сладководна риба

Най-голяма заплаха
Прекомерен улов, унищожаване на местообитания
Характеристика
Червена опашка
Други имена
Arapaima gigas
Тип вода за живеене
Прясна
Оптимално pH ниво на водата
6,0 – 6,5 < / dd >

Хищници
Човек, Кайманови острови
Диета
Всеядни

Тип
Fossiliformes
Общоприето име
Arapaima
Брой видове
4 < / dd>

Физически характеристики на Arapaima

Цвят
 • Червено
 • Черно
 • < li> Зелено

 • Светлокафяво
Тип кожа
Люспи
Продължителност на живота

< dd> 20 години

Тегло
200 kg-220 kg (440 lbs – 485 lbs)
Дължина
10ft-15ft (3m-4 , 5m)

Arapaima (известен също като pirarucu или paiche) е огромна сладководна риба, която се среща в тропическите води на Южна Америка. Това е най-голямата позната сладководна риба и може да тежи стотици килограми. Те обаче са и грижовни родители, тъй като мъжката арапаима се грижи за малките си в устата, след като се излюпят от яйцата.

5 невероятни факта за Arapaima (Pirarucu)!

 • Известна храна: Рибите Arapaima са били представен в e известното кулинарно шоу на Iron Chef America като тайна съставка.
 • Big Gulp: Arapaima риба се храни с помощта на метода на „глътка“, който означава, че те засмукват плячка близо до повърхността на водата, използвайки големите си уста.
 • Дишащи: рибите арапайма имат кислородни мехури и дишат въздух през по-голямата част от живота си – само младите риби арапайма имат хриле.
 • Гигантски риби: Това са най-големите сладководни риби в света.
 • Кокалести езици: са известни като костеливи -риба с език и техните езици се използват за смачкване на жертвата в небцето.

Arapaima (Pirarucu) Класификация и научно име

Името на рода Ara & nbsp; paima идва от думата tupí-guaraní, което означава тази сладководна риба. & nbsp; IN Бразилия е известна още като “pirarucu”, което приблизително означава “червена риба”. В Перу ги наричат ​​”paiche”. Някога се смяташе, че Arapaima е род само от един вид, Arapaima gigas. Поради тази причина Arapaima gigas е най-проучваният от всички подвидове. Въпреки това са открити цели 4 отделни вида, най-новият от които е открит в река Solimões в Бразилия. & Nbsp; Arapaima Leptosoma, открита през 2013 г., произлиза от гръцката дума leptos, която означава „тънък“ и soma, което означава „тяло“. & nbsp; Arapaima mapae идва от езерото Lago do Amapá в Бразилия, откъдето идва и научното му наименование. & nbsp; Последният вид, Arapaima agassizii, е кръстен на известния биолог Луис Агасиз.

Видове Arapaima (Pirarucu)

Досега са класифицирани 4 вида Arapaima:

 • Arapaima gigas: най-изследваният от всички видове. Живее в басейна на Амазонка и се лови активно за месо, люспи и костен език.
 • Arapaima mapae: има максимална дължина от 2 метра и се среща в Lago do Amapá, Бразилия.
 • Arapaima leptosoma: открита през 2013 г. в Solimões Река в Бразилия. & nbsp; Различава се от другите видове по това, че е изключително тънък.
 • Arapaima agassizii: Наречена на биолога Луис Агасис. Има по-малко редове зъби от Arapaima gigas. Среща се в бразилската Амазонка.

Arapaima (Pirarucu) Външен вид


Тези риби са едновременно дълги и тежки. & nbsp ; Те могат да бъдат дълги до 10 фута, а някои източници цитират максимална дължина от 15 фута (4,7 м). Тежат до 220 кг (485 фунта). Те имат меднозелени глави и черни тела с по-светли люспи в център. Опашките им са покрити с червени люспи, откъдето идва и името (Pirarucu), което означава “червена риба”. Големите костеливи люспи на рибата ги предпазват от пирани и други естествени хищници от тропическите гори. Всяка от люспите може да бъде дълга до 6 см. Те имат дълги, тесни тела и кръгли и малки опашни перки, които работят добре в бавно течащи реки те наричат ​​дом. Гръбните им перки се простират по гърба им. Техните костеливи езици са отличителен белег на костните риби или osteoglossiformes. & nbsp;

Arapaima (Pirarucu) Разпространение, популация и местообитание

Всички видове са местни за Южна Америка, особено в Бразилия, Перу и Гвиана. Те могат да бъдат намерени в различни части на басейна на Амазонка. Те предпочитат бавно течаща сладка вода. Този тип вода обикновено е блатиста и лишена от кислород, което не ги притеснява. Тези риби дишат въздух с помощта на кислороден мехур и могат да останат под водата до 20 минути. 24 часа. Защото трябва постоянно дишат въздух, те не се гмуркат твърде дълбоко и не се придържат към повърхността на водата. Няма достатъчно данни за размера на популацията на рода Arapaima, така че техният природозащитен статус е Няма данни. Все пак големите арапаими са защитени от реколтата и ограниченията за износ. Това е така, защото големите арапаими са по-трудни за намиране в дивата природа, вероятно поради свръхулов и загуба на местообитания.

Arapaima (Pirarucu) Хищници и плячка


Тези риби се хранят главно с други видове риби, намиращи се в бавно течащи води, които наричат ​​свой дом. позиционира се под жертвата и я „поглъща” близо до повърхността на водата. Това действие създава подобен на засмукване вихър, който избутва жертвата в устата на арапаимата. Там жертвата е смачкана от техните костеливи езици и редици твърди зъби . Известно е също, че ядат плодове и семена, които падат близо до повърхността на водата. Поради тяхната твърдост в люспите, възрастните имат малко естествени хищници. Кайманът от тропическите гори е единственото известно същество, което се храни с тях. Малките арапаими, наречени малки, често се хранят с други видове риби, особено различни видове цихлиди. Най-голямата заплаха за тези риби са хората. В продължение на безброй години те са били смятани за източник на храна от местните южноамериканци и също така се изнасят в ограничени количества за готвачи по целия свят. Прекомерният улов е довел до спад в населението на арапайма.

Размножаване и продължителност на живота на Arapaima (Pirarucu)

Размножаването на Arapaima се случва успоредно с наводненията и сухите сезони в техните местообитания. най-често през февруари, март и април) женската Arapaima копае гнездо с партньора си. Това гнездо е приблизително 20 инча широко и 8 инча дълбоко и е изкопано в мека тиня.Там женската снася до 50 000 яйца, които мъжкият след това опложда. Когато малките се раждат, мъжкият арапаима ги повдига към устата си. Пържените арапаима са тъмни на цвят, така че главата на мъжкия потъмнява, за да ги прикрие. За да ги държи близо едно до друго, арапаимата освобождава феромона от главата си, който привлича потомството и ги държи на място.ги близо.Междувременно женската плува наблизо и защитава малките от хищници. Тъй като яйцата се снасят през сухия сезон, потомството се излюпва и може да процъфтява по време на наводнения през дъждовния сезон. И двамата родители им помагат да аерират водата, тъй като младите арапайма продължават да дишат хрилете си. Тези хриле бавно престават да функционират с възрастта.

Арапайма (Pirarucu) в риболова и готвенето


Тази риба, известна като “Амазонска треска”, помага за поддържането на местното население. & nbsp; Една риба може да нахрани много хора.Месото е крехко и с малко кости, така че е идеално за печене и печене. Арапайма е обект на прекомерен улов, тъй като се смята за рядък деликатес. Видът има определени ограничения за риболов. Вижте всички 64 животни, чиито имена започват с A

Често задавани въпроси за арапайма

С какво се храни арапайма? Арапаимата се храни с по-малки видове риби. Те правят това, като огъват рибата в ъгъл на повърхността на водата и я засмукват в устата си с движение на „глътка“. Известно е също, че арапаимата яде плодове и семена които падат във водата. Колко голяма е арапаимата? Известно е, че Арапайма растат между 10 и 15 фута дължина, въпреки че много от тях не достигат този размер. Коя е най-голямата арапайма, улавяна някога? Най-голямата, уловявана някога, тежеше 440 паунда и беше дълга 15 фута. Средно обаче тези риби са дълги само около 10 фута и тежат около 200 паунда. Какво се произнася arapaima? Произнася се “air-ah-pie-ma”. Опасни ли са арапаимите за хората? Въпреки че са масивни, тези риби не са опасни за хората и нямат остри зъби или агресивен характер. Към кое царство принадлежат Арапаимите? Арапаимите принадлежат към Кралство Анималия. Към кой тип принадлежат арапаимите? Арапаимите са от тип Phylum. Към кой клас принадлежат арапаимите? Арапаимите принадлежат към клас Actinopterygii. Към кое семейство принадлежат Арапаимите? Арапаимите принадлежат към семейство Arapaimidae. Към кой ред принадлежат арапаимите? Арапаимите принадлежат към разред Osteoglossiformes. Какъв вид покритие имат Arapaimas? Арапаимите са покрити от Везните. Какъв вид покритие имат Arapaimas? Арапаимите са покрити от Везните. Кои са някои от хищниците от рода Arapaimas? Хищниците на арапаимите включват хора и каймани. Кои са някои от отличителните белези на Arapaimas? & lt; / stro & nbsp; ng & gt; Арапайма има червени опашки. Каква е жизнеспособността на Arapaima? Арапаимите могат да живеят 20 години. Колко вида арапайма има? Има 4 вида Arapaima. Колко вида арапайма има? Има 4 вида Arapaima. В какъв тип местообитание живеят арапаимите? Арапайма живеят в потоци. Колко вида арапайма има? Има 4 вида Arapaima. Какво е оптималното pH за Arapaima? Оптималното pH за Arapaima е между 6,0 и 6,5. Какво е другото име на Арапайма? Арапайма се нарича още пираруку. Какво е другото име на Арапайма? Арапайма се нарича още пираруку. Какво е интересното за Arapaima? Арапайма е една от най-големите сладководни риби.


https://feb.uki.ac.id/js/ http://sirika.bkkbn.go.id/images/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/pix/ https://satudata.kemenpora.go.id/uploads/terbaru/ https://sipdesa.karanganyarkab.go.id/ttd/ https://sentraki.polimarin.ac.id/public/js/ http://pmb.uij.ac.id/wp-content/produk/hari-ini/ https://fkip.unsulbar.ac.id/wp-includes/js/sdana/
https://skm.fatek.unpatti.ac.id/tmp/link-maxwin/ https://simona.kemenpora.go.id/assets/cor/ https://executive.budiluhur.ac.id/img/sgacor/ https://fateta.ilearn.unand.ac.id/lang/ https://dlhk.kukarkab.go.id/css/ https://crg.spa.msu.ru/sgacor/